Znamenitosti grada Niša

Niška tvrđava

tvrdjavaNa obali Nišave, na ostacima rimskog vojnog logora, a potom rimskog grada Naisa, preko razorenog manjeg vizantijskog i srednjevekovnog utvrđenja, Turci su početkom 18. veka podigli snažnu tvrđavu.

Gradnja ovog utvrđenja trajala je od 1719-1723. god. kulukom lokalnog stanovništva, carigradskih kamenorezaca i zidara. Osim dobro očuvanih zidina i kapija sačuvani su i brojni objekti unutar tvrđave iz raznih perioda: arsenal, hamam, mezulane, Bali - begova džamija, barutana i zatvor iz turskog doba.

Pripada najstarijim i najvrednijim kulturnim spomenicima i jedan od najprepoznatljivijih simbola Niša. Preteču Tvrđave na današnjem mestu predstavlja logor rimskih legionara, a pre toga je možda ovde egzistiralo naselje Kelta.

Bedemi Tvrđave zajedno sa još neistraženim ostacima ranijih epoha, čine značajan spomenik kulture stavljen pod zaštitu zakona maja 1948. godine, a 1979. godine Tvrđava je proglašena kulturnim dobrom od velikog značaja.

Logor Crveni krst

logorKoncentracioni logor 12. februar (Crveni krst) je jedan od malobrojnih sačuvanih fašističkih logora u Evropi, koji na autentičan način, svedoči o stradanju građana Niša i jugoistočne Srbije u II svetskom ratu.

LOGOR CRVENI KRST
Tel.018/588-889
Radnim danom: 9-16h
Subotom: 10-14h

Nedeljom ne radi.

 

Medijana

medijanaAntičko nalazište, na putu Niš-Niška Banja, koje svedoči o bogatstvu i sjaju carskog Naisa. Otkriveni su očuvani ostaci carske palate sa peristilom, luksuznih vila sa podovima od mozaika, sakralni objekti (baptisterijum - krstionica), ekonomske zgrade sa pitosima, terme, cisterne za vodu, ostaci utvrđenja i druge zgrade koje svedoče o kulturi i raskoši Naisa iz vremena vladavine cara Konstantina.

 

MEDIJANA
Tel.018/550-433
Utorak-subota: 8-16h
Nedeljom: 10-18h

Ponedeljkom ne radi.
(zatvoreno u zimskom periodu od 01. novembra do 01. aprila)

Ćele kula

Cele kula Nis„Ćele kula“ je jedinstven spomenik u svetskim razmerama. Nekada se nalazio van grada, na Carigradskom drumu, a sada je u samom gradu, na bulevaru Braće Tasković. Kula je podignuta od lobanja srpskih ratnika, poginulih na Čegru, kod Niša, u bici koja se odigrala 31. maja 1809. godine. Izgrađena je vrlo brzo nakon bitke i to po naređenu Hursid paše, tadašnjeg truskog zapovednika Niša, kasnije velikog vezira.

ĆELE KULA
Tel.018/222-228
Radnim danom i subotom: 8-20h
Nedeljom: 8-20h

 

Bubanj

bubanjMesto na kome je streljano preko 10.000 stanovnika Niša i južnog dela Srbije za vreme II svetskog rata. U spomen poginulima 1963. godine, podignut je monumentalni spomenik u obliku tri stisnute pesnice, rad vajara Ivana Sabolića, koji simbolizuje otpor naroda tokom II svetskog rata.

 

Čegar

ChegarPrvo obeležje mesta na kome je bila čegarska bitka podignuto je 4. jula 1878. godine sa natpisom: „Vojvodi Stevanu Sinđeliću i njegovim neumrlim junacima, koji ovde slavno izgiboše 19. maja 1809. godine napadajući Niš. Knjaz Milan M. Obrenović IV i njegova hrabra vojska pokajaše ih 29. decembra 1877. godine osvojivši Niš“.

Današnji spomenik u obliku kule - simbola vojnog utvrđenja - podignut je povodom pedesetogodišnjice oslobođenja Niša od Turaka 1. juna 1927. godine. U polukružnoj niši spomenika na Čegru postavljeno je 1938. godine bronzano poprsije Stevana Sinđelića.

ČEGAR
Selomir Marković
064/2036204, 018/651-145

 

Izvori: GradNis, TO Niš

Medijski partneri

ConnectETARGETInternet agencijaJužne vestiMedia centar NišMobilni MagazinMyCityNišCafeStudentski oglasnikThe Next WebVesti.rs

Medijski sponzori

BlogosferaPuškiceSrbija za tebeSRBODROIDSvet naukeVolimradio-Logo

Naši prijatelji

itdogadjajiBurek forumCRIKolegijumDevProTalkVeritaswebfest.me

Mobilni operatori

Moja banka

Bronzani sponzor

Sponzori 2011

Zvanični blogovi

Hosting partneri

Internet obezbedio

biZbuZZ blog

Za optimizaciju životnih ciljeva

Znate li zašto ljudi vole da čitaju motivacione poruke?...

Istina na Kopu – Blogomanija 2013

Jesen je vreme konferencija. Sa razlogom ili ne,...

Webit konferencija u Istanbulu

There, I said it. Prvu ozbiljniju konferenciju u Srbiji...

Zahvalni smo